8 Aralık 2006 Cuma

Gökdelen




Tahsin Yücel'in son kitabı..
Yıl 2073, Yer İstanbul..


Sizce nasıl olacak İstanbul, Türkiye, 2073 'de ? Tahsin Yücel bu soruyu kendince cevaplamaya çalışmış. İnsanın en temel hakkının savunucusu olan"Yargı" nın bile satılabileceği bir Türkiye olacağı sonucuna varmış. Belki de sonumuzun nerelere varacağını göstermeye çalışmış.

Diğer kitaplarına göre daha fantastik olmasına karşın tamamen de gerçeklikten kopmuş değil.
Bununla birlikte diğer Tahsin Yücel kitapları gibi bu kitapta da ikilemler ve ironi hakim. Kitap bir kar topunun tepeden aşağı yuvarlanarak çığa dönüşmesi gibi ilerliyor, sizde sonunu düşünmeksizin ona kapılıveriyorsunuz. Bu hız gerek karakterlerin önemli dönemeçlerde keskinleşememesi, gerek kurgudaki bazı boşlukları görmezden gelmenizi sağlıyor.

Sistemin tam da ortasında bulunan ve sisteme hizmet eden çok ünlü bir Avukat olan Can Tezcan aynı zamanda eski solcu, en yakın arkadaşları hala dönemin ve çağın çok gerisinde kalmış solcular. Onları kurtarmak ve insanlığa daha iyi hizmet etmek içinse Yargının satılması sürecini başlatıyor. Yargı para babalarının eline geçtiğinde ve başbakan tarafından kullanılıp bir tarafa bırakıldığında ise elleriyle kulurduğu sistemi yıkmaya kalkıyor.. Kitabın sonu daha da ütopik.. Ama tabiiki söylemiyorum. :))

Okumak lazım... Kaçırmayın..

Hiç yorum yok: